Скандалните разкрития за нарушения в дома "Асен Златаров" изнесоха вчера общински съветници от БСП.
Според тях, две деца са серопозитивни, момиче на 14-15 години е в напреднала бременост, а други проституират или работят извън дома.

По закон е недопустимо да се изнасят в публичното пространство лични данни за деца без съгласието на родителите, настойниците или институциите, отговорни за тях, мотивира се Атанасова.
Тя обясни, че когато е установено, че децата са болни от СПИН, те не са били в дома. Децата имат силна връзка с родителите си и често ходят при тях, каза зам.-кметът.

Представители на неправителствени организации възразиха остро срещу обявяването на имената на болните деца и призоваха прокуратурата да се самосезира по случая.

Кметът Йорданка Фандъкова заяви, че ръководството на дома заедно с цял екип специалисти взели решение тези деца да бъдат настанени в здравно заведение, но те са избягали. Директорът на дома ги е предал на полицията за издирване.
Спекулирането с данните за здравословния статус на децата е недопустимо, каза кметът. Тя посочи, че сензационното говорене по проблема не е решение за това.

По отношение на случая на бременното момиче от същия дом, от дирекция  "Социални дейности" посочиха, че има подадено заявление от страна на бащата на момичето до прокуратурата с искане за разрешаване на брака между нея и бащата на детето.

Марияна Бисерска от Сдружение „Деца и юноши” заяви, че никак не е лесно да се работи в малцинствените групи и изнасянето на лични данни възпрепятства работата им по превенция на ХИВ/СПИН.

Скандалът се пренесе в Столичния общински съвет, който прекрати заседанието си и излезе в 15-минутна почивка след разпра между съветника от БСП Калоян Паргов, зам.-кмета Албена Атанасова и съветника от ГЕРБ Анета Георгиева. Повод за репликите с висок тон беше пресконференцията на БСП за дома "Асен Златаров" вчера.
Атанасова и Георгиева твърдяха, че Паргов е нарушил етичните норми с назоваването на имената на децата от дома с техния здравен статус, докато той заяви, че даже и при обявените за издирване деца се посочват техните имена.

Междувременно от ВМРО алармираха за разпространение на СПИН в незаконно ромско гето в кв. "Орландовци" в София. Има потвърдени няколко случая на заболяване от СПИН сред малолетни и непълнолетни проституиращи деца от въпросното гето. Още по-опасното в случая е, че същите деца са настанени в дом за сираци, твърдят още от ВМРО.